woensdag 21 maart 2012

RANDOM: WITTE-CHOCOLADEIJS


Vrijdagavond gaan we met onze vriendinnengroep van zeven meiden dineren. Het idee was om allemaal één gerechtje te maken. Na een hoop discussies in de pauze zijn we uitgekomen op een welkomstcocktail, dan twee voorgerechtjes, twee mensen voor het hoofdgerecht, een nagerecht en iets voor bij de thee/koffie achteraf. En ik mag het dessert maken!

Ik heb een beetje rondgekeken op internet en ben uitgekomen op witte-chocoladeijs. Via google kwam ik op deze site uit en vond daar het recept. Het ijs zit in een soort bakje van koek. Ondertussen heb ik het al gemaakt en het is, al zeg ik het zelf, zeer goed gelukt.


Hier het recept:

Ingrediënten Voor 6 personen

ijs

1 ei, plus een extra eidooier

3 el fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker

150 gr witte chocolade, in stukjes

300 ml melk

150 ml slagroom

koekvormpjes

1 eiwit

4 el fijne tafelsuiker of witte basterdsuiker

2 el bloem, gezeefd

2 el cacao, gezeefd

2 el boter, gesmolten

pure chocolade, gesmolten, ter decoratie

Bereiding

1 Bedek twee bakplaten met bakpapier. Klop voor het ijs het ei, de eidooiers en suiker in een kom door elkaar. Plaats een andere kom boven een pan heet water en laat de witte chocolade met 3 eetlepels melk smelten. Doe de rest van de melk in een pan, breng hem tegen de kook aan en giet hem al roerend bij het eimengsel. Zet de kom met het eimengsel boven een pan zacht kokend water en roer tot het mengsel dikker wordt. Roer de chocolade erdoor. Dek af met vochtig bakpapier en laat afkoelen.

2 Klop de slagroom stijf en spatel hem door de custard. Schep alles in een diepvriesdoos en zet die 1-2 uur in de vriezer. Schep het mengsel in een kom en klop het weer glad. Zet de doos in de vriezer tot het ijs hard is.

3 Klop voor de koekvormpjes het eiwit met de suiker. Klop de bloem en cacao erdoor en vervolgens de boter. Schep 1 eetlepel van het mengsel op de bakplaat en maak een cirkel van 12,5 cm doorsnee. Bak 4-5 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven en drapeer hem over een omgekeerd kopje. Laat hard worden. Maak zo nog 5 koekvormpjes. Serveer het ijs in de vormpjes en besprenkel het met gesmolten chocolade.

Een kleine tip:

Toen ik de koekvormpjes maakte, deed ik eerst vier klodders deeg op de bakplaat, om ze daarna een voor een uit te smeren. Maar omdat de bakplaat daarvoor al in de oven was geweest en dus nog heet was, begon het deeg al te smelten. Hierdoor was het niet meer goed uit te smeren. Mijn tip is dus om de eetlepel deeg op de bakplaat te doen en het daarna meteen uit te smeren, en dan pas naar de volgende gaan.



Ik heb helaas geen eigen foto maar deze komt van de site:






Ik ben benieuwd hoe mijn vriendinnen het vinden!



En voor als je het zelf gaat proberen: eet smakelijk!


- Muts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten